Roland MC-909
Van Wikipedia:
De stopgezette Roland MC-909 Sampling Groovebox combineert de kenmerken van een synthesizer, sequencer en sampler met uitgebreide hands-on controle van zowel de sound engine als de sequencing-flow. Het was voornamelijk bedoeld voor live-uitvoering van voorgeprogrammeerde patronen die uit maximaal 16 tracks met MIDI-gegevens bestaan. Het werd op 8 oktober 2002 uitgebracht door Roland Corporation. Dit product werd aangekondigd op de AES Fall Convention in 2002. Het is de directe opvolger van de Roland MC-505 en is de voorloper van de Roland MC-808. Wat uiteindelijk de “Groovebox by year 2010” productlijn van Roland beëindigde, die in 1996 begon met de originele Roland MC-303 groovebox. De Roland Groovebox begon opnieuw te herrijzen in het jaar 2019 met twee nieuwe, moderne en herontworpen Roland MC-707 GROOVEBOX / Roland MC-101 GROOVEBOX. De Roland MC-909 is ontwikkeld op basis van de blauwdruk van Roland’s eigen “Roland Fantom-S Workstation & Roland Fantom-X Workstation” en gebruikt dezelfde structuur en hetzelfde besturingssysteem, met enkele verschillen met betrekking tot de Patterns-sectie, niet geïmplementeerd in de Roland Fantom-S / X6 / X7 / X8-werkstation.
Geluidsopwekking
De MC-909 heeft een ROM-gebaseerde geluidsgenerator (ook wel rompler genoemd). De patches zijn opgebouwd uit maximaal vier tonen. De tonen zijn gebaseerd op golven die in de machine zijn opgeslagen. Patches kunnen ook door de gebruiker gemaakte samples gebruiken. In de literatuur van Roland staat dat de MC-909 een “nieuwe generatie XV-synthese” heeft, de synth in de MC-909 is een klankgenerator die sterk lijkt op die van de XV-5050 64-stemmige synthesizermodule. Het aantal PCM-golfvormen is 693, variërend van vintage synths tot strijkers, drums, gitaren en piano’s. Het kan worden uitgebreid door één SRX-kaart * toe te voegen uit 12 verschillende beschikbare kaarten.
* Opmerking: [Als je de Roland SRX-05 “Supreme Dance” uitbreidingskaart kiest, krijg je speciale Patches die alleen toegankelijk zijn op de MC-909.]
De MC-909 bevindt zich altijd in de sequencermodus, in tegenstelling tot andere werkstations die ook een eenvoudige voice- of combinatiemodus hebben om rechtstreeks te spelen. Rechtstreeks spelen via een extern toetsenbord is echter rechtstreeks vanuit de sequencermodus mogelijk door simpelweg een van de 16 tracks (partijen) te selecteren waarin een patch (stem, geluid) is opgeslagen. In dit geval werkt de MC-909 als een normale, 16-delige multitimbrale geluidsmodule, die toevallig ook een sequencer heeft. In wezen kan de MC-909 worden gebruikt als een zeer capabele geluidsmodule zonder ooit de sequencer te hoeven opstarten.
De MC-909 is de eerste groovebox van Roland met een sampler. Het kan audio opnemen van elk van de externe audio-ingangen, SPDIF-connectoren, of wav- en aiff-bestanden importeren van een computer met behulp van een USB-poort. De sampler kan worden opgewaardeerd tot een totaal van 272 MB RAM (16 MB gebruiker + 256 MB PC-100 of PC-133 168-pins DIMM-module), en de samples kunnen ook worden opgeslagen op een 128 MB 3,3 volt Smartmedia-kaart. Het apparaat kan ook twee 128 MB Smartmedia-kaarten opslaan als er meer dan 256 MB DATA in het gebruikersgeheugen is. Er zijn trucs van sites op gebruikersforums die manieren hebben gevonden om verder te gaan dan deze beperking door xD-Picture Cards te gebruiken als ander opslagmiddel.
Sequencer
De sequencer van de MC-909 is gebaseerd op patroonsamenstelling. Elk patroon heeft 16 tracks (partijen) en kan maximaal 999 maten (maten) bevatten. Het “patroon” in het groovebox-concept zoals ontwikkeld door Roland (en vandaar overgenomen door andere fabrikanten) is bedoeld als een kleine muzikale frase van 4 tot 16 maten die uit 8 tot 16 sporen bestaat. Het aan elkaar koppelen van verschillende patronen (met naadloze overgang tussen elkaar) zal een volledig nummer creëren, of de patronen kunnen naar wens worden gelust en met de ingebouwde real-time bedieningselementen worden geknoeid.
Als dit echter beter waar was in de oudere MC-303 en MC-505, in de MC-909 zorgt de enorme capaciteit van de sequencer ervoor dat de patronen bijna 1000 maten en 16 tracks kunnen opslaan, en dus in staat zijn om complete nummers op te slaan. met arrangementen en drumstijlen.
Elk van de 16 parts (tracks) is ingesteld op een specifieke patch, met zijn eigen mixerinstellingen (pan, volume, toets, effect, routing, enzovoort). Er zijn verschillende bewerkingsmodi: De hoofdmodi maken real-time opname, step opname en TR-REC opname mogelijk. Bij stapsgewijze opname kunnen noten of akkoorden een voor een worden toegevoegd. In TR-REC-modus vertegenwoordigt elk van de 16 pads een punt in een muzikale maat. Dit versnelt de invoer van percussietracks. Patronen kunnen aan elkaar worden geregen tot “liedjes”, die in feite verkeerd worden gelabeld, en zijn slechts ketens van patronen die in een specifieke volgorde worden gespeeld. In feite is er geen opname- of sequencing-mogelijkheid in de Song-modus, afgezien van het koppelen van patronen en enkele afspeelinstellingen.
De sequencer kan standaard MIDI-bestanden laden (zij het met enkele tijdelijke oplossingen om te voorkomen dat bugs worden geladen die nooit zijn opgelost) en ze afspelen. Bovendien zal de sequencer ook samples bevatten die in zijn geheugen zijn opgeslagen in de patroontracks.
Prestatie
De MC-909 bevat een aantal functies voor realtime prestaties. Waaronder:
Delen dempen / dempen opheffen
Het niveau van onderdelen aanpassen
Effecten in- en uitschakelen
Het tempo aanpassen
Noten spelen
Diverse parameters aanpassen, zoals filter cutoff
Frases on the fly spelen (RPS-modus)
Arpeggiator on the fly gebruiken (met bewerkbare arp-presets)
Twin D-Beam met 4 modi (incl. Toewijsbare modus)
Kenmerken
Geluidsgenerator met 64-stemmige polyfonie
16-sporen sequencer + Tempo / Mute Ctrl Track
16 MB sample-geheugen (uitbreidbaar tot maximaal 272 MB)
SmartMedia-kaartverwerking (8-128 MB) voor het opslaan van audio- en midi-bestanden en back-up (16 MB)
Effectgenerator (24-bit reverb, twee multi-effectprocessors, compressie / EQ en mastering-effecten)
Groot LCD-scherm
Uitbreidbaar met Wave-uitbreidingskaarten uit de SRX-serie, SmartMedia-kaarten (smf, wav)
USB-poort voor MIDI en gegevensoverdracht (full duplex) en voor bewerking op afstand (groovemanager)
S / PDIF-ingang en -uitgang plus coaxiale I / O (digitaal)
Line In met selecteerbare bronnen (line in, mic) voor sampling, re-sampling
Dubbele D-Beam-controllers (solosynth, cut + reso, draaitafel, toewijsbaar (midi))
Platenspeler-emulatie (pitch control, BPM control, hold, push)
Snelheidsgevoelige pads
V-LINK verbindt audio en video in prestaties
Vergelijking met de MC-505
De volgende functies zijn niet beschikbaar op de MC-505 synth:
Sampling
Een zeer groot LCD-scherm voor bewerken.
Een tweede D-Beam-controller.
Twee extra filtermodi.
Stereogolfvormen voor uw patches.
Matrixcontrole, Willekeurige wijziging en Vetcontroles.
Een mastering-podium met drie-bands compressie en egalisatie.
Platenspeler-emulatie.
Morphing LFO-golfvormen.
Voorbeeld machinegeweerfunctie.
Snelheidsgevoelige pads.
Volledig bewerkbare arpeggio’s.
Akkoord geheugen.
SMF laden
De volgende functies zijn beschikbaar op de MC-505, maar niet op de MC-909:
De MEGAMix-functie.
De Portamento-knop.
De Groove-knop. De groove / quantize-functies blijven echter behouden onder een bewerkingsmenu.
De mogelijkheid om de individuele hoeveelheid vertraging die aan elk onderdeel is toegewezen, te regelen.
De Ad-Lib-functie van de D-Beam.
De meeste MC-909-gebruikers zijn het erover eens dat beide machines verschillend genoeg zijn om ze allebei te behouden en ze te integreren met behulp van een MIDI-kabel.