Elektronisch drummen is toch niet stil?

Hoewel de fabrikanten van e-drums je meestal anders willen doen geloven, maakt het elektrisch drummen toch nog aardig wat geluid. Afhankelijk van je woonsituatie kunnen je medebewoners en buren goed last ondervinden van jouw favoriete bezigheid.

Hoe komt het dat het de drumpedalen zoveel herrie maken?

Het voornaamste probleem van geluidsoverlast door elektrisch drummen komt door het contactgeluid. Met name het gebruik van de bassdrum en in iets mindere mate ook de hihat zorgt voor gebonk dat erg ver kan ‘dragen’ dwars door de constructie van het gebouw waarin jouw drumstel staat. Het mag duidelijk zijn dat flatbewoners hier het snelst problemen door ondervinden.
Ook het gebruik van een mesh-head bassdrumpad voorkomt dit probleem overigens niet. De klap van het bassdrumpedaal wordt gewoonweg niet voldoende geabsorbeerd waardoor het wordt doorgegeven aan de vloer en het hele gebouw.

Hoewel jij lekker met je koptelefoon op de sterren van de hemel aan het spelen bent, hebben je buren daarvan geen enkel idee: zij horen alleen maar gebonk. Met het spelen op een akoestisch drumstel kunnen ze nog wel begrijpen dat je een ‘muziek’ instrument aan het bespelen bent, alle delen van je kit zijn te horen en het klinkt ook naar trommels en cymbals. Zodra je echter elektronisch speelt horen ze vaak alleen gebeuk wat vergelijkbaar is met iemand die aan het klussen is.

Wat kan ik eraan doen?

Hoewel de fabrikanten en winkels nog steeds bij hun elektrische drumstellen roepen dat je buren geen last hebben van jouw elektrische gedrum, komen er toch producten op de markt die dit ‘niet bestaande probleem’ aanpakken:

Roland heeft de roland KT-9 op de markt gebracht, een triggerpedaal voor de bassdrum welke veel minder geluid produceert. Voor de hihat hebben zij de FD9 een pedaal welke ook redelijk stil werkt.

fd-9_dr_gal kt-9

Eerder kwam Roland al met de KT-10 en hoewel dit pedaal een zeer realistische feel heeft, maakt het toch nog redelijk veel contactgeluid.

kt-10_angle

Ook de nog relatief onbekende Servische firma Triggera heeft zich op dit probleem gestort en is gekomen met de Krigg. Dit is een losse trigger waarop je jouw eigen bassdrumpedaal bevestigd. Het triggergedeelte komt onder je voetblad te zitten, waardoor je de beater kunt verwijderen. Deze pedaaltrigger is werkelijk zeer stil te noemen, hij veroorzaakt ook praktisch geen contactgeluid.

kick-pedal-trigger-3 kick-pedal-trigger-1

Een andere mogelijkheid is om jouw hele drumstel te plaatsen op een ondergrond die het contactgeluid absorbeert. Dit is vrij simpel zelf te maken door gebruik te maken van verend rubber in de vorm van autobanden. Regel 4 oude banden van dezelfde dikte en plaats er een stevige plank bovenop waar jij met je hele elektrische drumstel bovenop past. Zo heb je een professionele zwevende vloer gecreëerd voor een habbekrats!

Hieronder een goed voorbeeld van het geluid. In het begin hoor je het geluid uit de drummodule en daarna hoor je het geluid wat de pads zelf produceren:

© e-drumstel.nl