Koptelefoon voor Elektronisch Drumstel

Welke koptelefoons zijn geschikt voor een elektronisch drumstel?

Als je een elektronisch drumstel bezit of gaat kopen, heb je daar ook een goede koptelefoon voor nodig. Hoewel er ook mooie speakersystemen bestaan voor elektronische drumstellen, zullen de meeste drummers ook wel eens stil willen spelen: dat is immers één van de grootste voordelen van e-drums. Maar wat voor een koptelefoon gebruik je daar het beste voor? In ieder geval ben ik van mening dat een koptelefoon voor een elektronisch drumstel niet het sluitstuk moet zijn op de begroting. Stel je koopt een mooi e-drumstel voor €1500,- en daar sluit je vervolgens een koptelefoon op aan van €25,-. Dat is gewoonweg zonde en het zal je speelplezier niet naar het niveau brengen dan wanneer je met een goede kwaliteit koptelefoon speelt.

Frequentiebereik van de koptelefoon

Hoewel uiteraard uit iedere koptelefoon die niet kapot is geluid komt, zijn er toch een aantal zaken die je zou moeten overwegen bij de aanschaf van de geschikte hoofdtelefoon. Allereerst is het belangrijk dat hij geschikt is om lage frequenties weer te geven. De bassdrum van een drumstel kan zware klappen geven! Bepaalde bassdrums beginnen al bij 20Hz en daar begint precies ook het menselijk gehoor. De meeste koptelefoons gaan overigens wel hoog genoeg, veelal tot boven de 20kHz en dat is waar het menselijk gehoor ook eindigt. In principe is 16kHz al toereikend, maar de meeste huidige koptelefoons halen de 20Khz dus met gemak.

Draagcomfort koptelefoon tijdens elektronisch drummen

Als je een beetje drum verslaafd bent, dan drum je zo een uur of een paar uur achter elkaar. Dan is het wel fijn als je koptelefoon goed past en comfortabel aanvoelt. Ieder mens is anders en heeft een andere pasvorm. Waar bij de één een koptelefoon heerlijk zit, kan hij bij de ander na vijf minuten al gaan knellen. Let vooral op dat de koptelefoon voor een elektronisch drumstel is voorzien van zachte oor-pads zodat ze niet snel een afgekneld gevoel creëren.

Verschillende modellen koptelefoons

Er zijn 3 verschillende modellen hoofdtelefoons.

 1. In-ear. Waarbij je de koptelefoontjes in het oor steekt
 2. Over-ear. De schelpen van de koptelefoon gaan volledig over de oren heen
 3. On-ear. Hierbij rust de koptelefoon óp de oren

Zowel de On-ear als de Over-ear zijn geschikt. Vooral bij het On-ear type is het belang van zachte pads groot, omdat de schelpen dan de hele tijd OP het oor duwen.

Dan zijn er nog 2 grote verschillen:

 1. Gesloten koptelefoon. Hierbij zijn de schelpen geïsoleerd waardoor er zo min mogelijk omgevingsgeluid wordt opgepikt
 2. Open koptelefoon. In dit geval zijn de omgevingsgeluiden door de koptelefoon heen hoorbaar

Voor het gebruik tijdens musiceren is het aan te raden om een gesloten koptelefoon te kiezen.

Welke koptelefoon voor een elektronisch drumstel moet ik hebben dan?

Voor het gemak heb ik vast 2 koptelefoons uitgezocht welke zeer geschikt zijn. Dit zijn niet de enige prima koptelefoons, maar ze zijn in ieder geval zeer geschikt voor het doel!

 1. Sennheiser HD 25-1 II

  Dit is een koptelefoon met een zeer groot bereik, een mooie bas weergave en voelt erg fijn aan. Het is een On-ear systeem, maar vanwege het lage gewicht en de superzachte earpads is de koptelefoon zonder probleem lang te dragen. De koptelefoon is al erg lang populair bij geluidstechnici en muzikanten. De laatste tijd staat hij ook bekend vanwege de vele DJ’s die hem zijn gaan gebruiken. Je kunt via deze link op Bol.com de specificatie’s en productomschrijving bekijken.
  Bekijk op bol.com

 2. AKG K550MKII

  Deze koptelefoon staat bekend om zijn ultra transparante weergave en is de duurste van de drie. De weergave van deze koptelefoon is heel erg ‘recht’ te nomen, wat inhoudt dat alle frequenties evenredig aanwezig zijn. Het is dus geen bas beest, maar een eerlijke, nette professionele koptelefoon.