Drumpartijen opnemen met een elektrisch drumstel
Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je ervoor zou kiezen om drums op te nemen met e-drums in plaats van met een akoestische.
Een aantal op een rijtje:
- Het maakt minder herrie
- Je kunt achteraf meestal de geluiden nog beïnvloeden
- Het is mogelijk om achteraf foutjes te corrigeren
- Je hoeft niet in de weer met microfoons en allerlei randapparatuur
Maar hoe werkt dat nou precies?
Er zijn feitelijk 2 verschillende manieren om elektrische drums op te nemen. De audio manier en en MIDI manier. Óf je neemt simpelweg de audio op die uit de outputs van de module komt, óf je neemt de MIDI noten op in een sequencer zoals Cubase, Reason, Logic Pro of Pro Tools.
Links naar dergelijke software vind je onderaan deze pagina!
1. Rechtstreeks audio opnemen
Dit is de simpelste manier om je elektrische drumstel op te nemen, je gebruikt de outputs van je drummodule en sluit deze aan op je recorder, mixer of geluidskaart van je computer. Spelen en opnemen maar. Je moet dan dus vooraf je drumset kiezen want deze worden rechtstreeks opgenomen en kunnen achteraf niet (eenvoudig) meer gewijzigd worden. Als je drummodule meerdere audio uitgangen heeft en je kunt meersporen opnames maken, dan is het aan te raden om hiervan gebruik te maken. Neem je bassdrum, snaredrum en overige sounds gescheiden van elkaar op, zodat je later bij het mixen nog zo veel mogelijk controle hebt over de sound van de verschillende onderdelen van je drumkit.
2. MIDI noten opnemen met een sequencer
Voorbereidingen
Bij deze manier van drums opnemen heb je totaalcontrole over je geluid en het spel.
Hiervoor heb je nodig een computer met sequencer software zoals Cubase, Pro Tools of Logic Pro en virtuele drumsoftware zoals Addictive Drums, EZ drummer, Superior Drummer of BFD2.
Het is wel belangrijk dat de computer een beetje rap is en dat jouw elektrische drumstel een MIDI uitgang heeft. De nieuwere modellen hebben deze uitgang in principe allemaal, in de vorm van een USB poort.
MIDI is een stroom data welke doorgeeft op welk moment je op welk instrument slaat. Het geeft dus geen audio signaal door, maar alleen gebeurtenissen of ‘events’. De virtuele drumsoftware zet in de computer deze stroom van gebeurtenissen om in de bijbehorende geluiden.
Installeer de software en de driver van jouw drumstel op de computer. (Veel drumkits worden zelf door Windows of Mac OS herkend en geïnstalleerd)
Maak een midi spoor aan en verbind de output met de drum software plugin. Bij de input selecteer je het elektrische drumstel. Uiteraard werkt iedere software type op zijn eigen manier en zul je soms moeten zoeken naar wat instellingen. Het midi signaal uit een elektrisch drumstel is meestal General MIDI of GM, terwijl sommige virtuele drum software een eigen MIDI indeling gebruikt. Het eenvoudigst is om de software in GM modus te laten werken.
Opnemen en nabewerken
Op de MIDI manier speel je jouw partij in zonder dat je vooraf al druk hoeft te maken over de juiste sound. Kies gewoon een drumkit waarmee je lekker speelt en de definitieve keuze komt later.
Bij de opname kun je een kliktrack op je hoofdtelefoon of speakers laten klinken zonder dat je bang hoeft te zijn voor overspraak. Er worden geen microfoons gebruikt dus je kunt hem desgewenst lekker hard zetten.
Na de eerste opname niet tevreden? Laat het spoor gewoon staan en maak nog een nieuwe aan, doe hetzelfde trucje nog een keer, net zolang tot je een goede take hebt, of dat je in de verschillende opnames genoeg goed materiaal hebt om van de verschillende takes 1 goede te maken.
Kleine foutjes zijn meestal simpel te corrigeren, sleep een te vroege bassdrum gewoon een aantal milliseconden naar achteren of verwijder die foute cymbal. Er zijn op dit moment in het opname proces nog erg veel zaken te veranderen en te verbeteren, terwijl je bij een akoestische opname vrij weinig meer kunt verschuiven en wissen.
Het kiezen van de geluiden en het mixen hiervan kan nu beginnen. De meeste drumsets binnen de virtuele drum software zijn al volledig afgemixt en klinken zo al ontzettend goed. Toch is er nog veel in stellen zoals het verschuiven van microfoons, kiezen van verschillende trommel- en bekken maten, galm en compressie. Het mooiste van alles is, je kunt dit doen op het moment dat alle andere instrumenten ook al ingespeeld zijn, zodat je kunt horen hoe jouw drumsound mengt met de rest.
Drumsoftware:
Opnamesoftware
© e-drumstel.nl