4 Tips bij het kopen van een elektrisch drumstel

Tips bij aanschaf van een elektronisch (of elektrisch) drumstel

Als je hebt besloten om een elektrische kit aan te schaffen zijn er verschillende plekken waar je terecht kunt, de conventionele muziekwinkel of via een van de vele webshops. Daarnaast is er ook handel in tweedehands drumstellen via websites als marktplaats.nl. Op e-drumstel.nl kun je ook je gebruikte elektrische drums kopen of verkopen onder het kopje 2e hands – marktplaats. Adverteren is gratis voor particulieren.

td-11k_kit_gal dm6_kit_1200x750

Maar welk drumstel moet je nou eigenlijk kopen? Er zijn nogal wat keuzes te maken en het kan allemaal een beetje gaan tollen in je hoofd.

Er zijn 4 belangrijke punten waar je op kunt letten:

Wat is je budget.
De meeste starters schaffen hun eerste elektrische drumstel aan voor een bedrag tussen €600,- en €1200,-. Binnen deze prijsklasse is genoeg keuze. De meest verkochte elektrische drumstellen zijn van het merk Roland. Zij zijn momenteel de marktleider en maken de beste e-drumkits. Er zijn goedkopere drumstellen te koop van merken zoals Medeli, Hayman en Alesis. Hou er rekening mee dat deze drumstellen vaak niet voorzien zijn van erg goede sounds en soms een beetje instabiel zijn. Overigens maakt Alesis ook zeer professionele elektrische drumstellen, dus zij richten zich niet alleen maar op de onderkant van de markt.

Kwaliteit van de pads.
Hoe voelen de pads aan als je met de stok erop slaat. Zijn ze niet te hard en maken ze niet teveel herrie? Te harde pads maken niet alleen veel geluid; als je er veel op speelt kunnen ze ook voor blessures zorgen. De goedkopere pads zijn meestal van rubber gemaakt terwijl de trommels van de wat luxere elektrische drumstellen meestal beschikken over zogeheten mesh-heads, oftewel gaasvellen. Dit type drumpad heeft een goed natuurgetrouw gevoel en maakt meestal ook weinig geluid.

Stevigheid.
Voelt het geheel stevig aan, dus alle hardware, het rack, statieven en de pads zelf. Er is niets zo vervelend als je tijdens het drummen onderdelen langzaam ziet wegschuiven omdat het niet stevig vast te zetten is. Of erger nog, onderdelen die simpelweg afbreken.

Hoe is de kwaliteit van de sounds?
Op termijn kan het zeer demotiverend zijn als de geluiden die je tot je beschikking hebt van slechte kwaliteit zijn. Maar ook zijn er sets te koop waar bijvoorbeeld maar 5 verschillende drumkits aanwezig zijn. Dat gaat op den duur zeker irriteren, het is gewoon fijn als er van iedere sound een ruime keuze aanwezig is.

© e-drumstel.nl