Akoestisch of Elektrisch Drumstel Kopen?

Drummen en de buren

Verreweg de grootste reden om thuis niet akoestisch te drummen heeft te maken met de hoeveelheid herrie dat het maakt. Mensen die voor het eerst naast een drumstel staan terwijl er flink op geslagen wordt schrikken zich meestal kapot. Natuurlijk kunnen gevorderde drummers ook zacht spelen, maar pas als er een goed rocknummer wordt geslagen weet men hoeveel geluid het maakt. Zet dit in een slaapkamertje in een tussenwoning en het geluid reikt met gemak 3 tot 4 huizen verder, beide kanten op. Op dag één van je drumcarrière kun je dus meteen ruzie hebben met een hoop buren. Het isoleren van een drumkamer is bijna onbegonnen werk. Er is veel over te vinden op internet maar hou er in ieder geval rekening mee dat het je een flinke bom duiten en heel veel werk gaat kosten. Voor hetzelfde geld koop je minstens een zeer professioneel elektrisch drumstel van topkwaliteit.

Starters

Veel mensen die beginnen met drummen kiezen tegenwoordig voor een elektrisch drumstel. Het analoge akoestische drumstel is ook nog steeds erg populair maar wordt steeds minder vaak gekocht door startende drummers. Drummers die al begonnen zijn met een akoestisch drumstel lopen vaak tegen het lawaai probleem aan. Ook deze groep kiest er dus regelmatig voor om het akoestische drumstel alsnog weg te doen en over te stappen op een elektrisch drumstel.

Met een elektrisch drumstel op het podium?

Het komt steeds vaker voor dat drummers beschikken over 2 drumkits, een elektrisch drumstel om thuis mee te oefenen en een akoestische om mee op te treden. Er zijn echter ook drummers die volledig vertrouwen op hun elektrische drumset voor live optredens. De redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld:

 • Het is minder gesjouw. Een elektrisch drumstel weegt niet veel en kan meestal zelfs ingeklapt worden.
 • Het is veel eenvoudiger voor de techniek. Een akoestisch drumstel moet meestal helemaal met microfoons worden omgeven, terwijl er voor een elektrische drumkit slechts een paar jacksnoeren voldoende zijn.
 • Er kan per nummer voor andere geluiden gekozen worden, van akoestisch tot hiphop en alles daar tussenin.
 • Geen last van overspraak. Een traditioneel drumstel maakt enorm veel kabaal wat ook door de andere microfoons op het podium wordt opgepikt.
 • Er kan veel zachter gespeeld worden op het podium.

Feit blijft dat een elektrisch drumstel nog steeds niet zo natuurgetrouw en echt klinkt als een goed traditioneel kwaliteitsdrumstel. Bovendien vinden de meeste drummers dat een elektrisch drumstel op het podium gewoon niet kan omdat het er niet uit zou zien. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook fabrikanten die elektrische drums vermommen als akoestische, zoals de Pearl ePro drumstellen.

Pearl ePro elektronisch drumstel

Combinatie akoestisch / elektrisch

Wat ook al lang gebeurt is dat drummers naast hun akoestische drumstel een deel van een e-drumset hebben staan, of bijvoorbeeld een drumpad of samplepad.

Het voordeel hiervan is duidelijk: je hebt de originele akoestische feel en sound, maar kunt desgewenst aanvullen met een gesampelde sound zoals een handclap, tamboerijn of een zelf gefabriceerde sample.

Conclusie

Voordelen

 • Veroorzaakt minder geluidsoverlast
 • Verschillende geluiden aanwezig
 • Eenvoudig op te nemen
 • Makkelijker mee te nemen
 • Meestal aansluitmogelijkheid om mp3 speler aan te sluiten
 • Geen overspraak

Nadelen

 • Voelt meestal niet aan als een echt drumstel, vooral de rubberen pads
 • Versterking is nodig bij optredens
 • Alleen de wat duurdere kits hebben echt goede natuurgetrouwe geluiden

© e-drumstel.nl