Wat kost een elektronisch drumstel?

Een elektronisch drumstel kost grofweg tussen de €300,- en €9000,-. Afhankelijk van de kwaliteit in materiaal, afwerking en technologie zijn er veel verschillende soorten en merken e-drums te koop. Onderstaand artikel legt uit waar je qua kosten ongeveer op moet rekenen als je wilt beginnen met elektronisch drummen, of al gevorderd of professioneel drummer bent.

Redenen om e-drums te kopen

Een e-drumstel is vaak dé oplossing ter voorkoming van geluidsoverlast. Een akoestisch drumstel is tevens groot en onhandig te plaatsen in bijvoorbeeld een kleine slaapkamer. Een ander veel gehoord argument om e-drums te kopen is dat je als (beginnende) muzikant de mogelijkheid wil hebben om dingen uit te proberen, zonder dat anderen kunnen horen wat je precies doet. Zelf speelde ik bijvoorbeeld vroeger altijd op zolder met een akoestisch drumstel. Meestal speelde ik mee met platen en dus waren het ‘gewone’ ritmes die door de buurt galmde. Meestal kreeg ik positieve feedback (Met uitzondering van één buurman, die bij nader inzien een goede mede-financierder had kunnen zijn voor een elektronische kit) Maar soms wilde ik ook gewoon wat basis oefeningen doen zoals triolen, paradiddles en daarnaast proberen te soleren. Het gevolg was dat de buurt zich nu opeens wél had gestoord aan mijn geklungel. Een e-drumstel was in die situatie ideaal geweest, maar die waren destijds voor mij veel te prijzig.

Wat kost een elektronisch drumstel tegenwoordig?

Deze vraag is niet met het noemen van één bedrag te beantwoorden. Er zijn namelijk goedkope drumpads te koop bij speelgoedzaken die worden aangeboden als ‘elektronisch drumstel’ voor een paar tientjes en er zijn professionele e-drums te koop voor een slordige €9000,- Daartussen moeten we het dus zoeken…

Om te beginnen kun je die drumpads van de speelgoedwinkels niet serieus nemen. Mijn mening is dat ze alleen maar kunnen helpen bij het vaststellen of een jong kind (2-6 jaar) enigszins aanleg heeft en het leuk vindt om wat te trommelen. Maar als je echt wilt leren drummen, is dit een verkeerd begin. Er zijn echter ook professionele drumpads te koop waar je ook voetpedalen voor de bassdrum en hihat op kunt aansluiten. Het is mogelijk om hierop te leren drummen, maar toch mist het gevoel van het spelen op een écht drumstel hierbij. De afstanden van de onderlinge trommels en bekkens zijn niet te vergelijken met een echt drumstel.

spd main

Roland spd20 drumpad

Wat kost een elektronisch drumstel voor beginners en gevorderde drummers? Voor beginners of anderen die naast hun drumkit een oefenkit willen hebben, kun je stellen dat een goed nieuw e-drumstel ongeveer vanaf €800,- kost. De geluiden zijn dan erg goed, de pads voelen fijn aan en jouw spel wordt goed doorgegeven aan de geluidsmodule zodat je zonder frustraties naar hartenlust kunt oefenen.

Voor die €800,- kom je terecht bij een goed merk als Alesis en heb je een mooi drumstel met zeer veel mogelijkheden zoals bijvoorbeeld de Command Kit. Vergelijkbare Roland e-drums kosten iets meer. Dat begint zo rond de €1100,- Het voordeel van Roland drumstellen is dat ze heel erg gewild zijn en dus redelijk waardevast.

Command Kit

Alesis Command Kit

Wat kost een professioneel elektronisch drumstel?

Onder een professioneel elektrisch drumstel versta ik een drumstel wat geschikt is om mee op te treden met een band en om opnames mee te kunnen maken in een studio. Één van de vereisten is dat de module van het drumstel over gescheiden uitgangen beschikt, zodat de technicus beschikt over de verschillende instrumenten. Meestal wordt het dan opgedeeld in bassdrum, snaredrum, hihat, bekkens en toms. Een andere vereiste van een professioneel elektrisch drumstel is de speelbaarheid en sound. De pads moeten aanvoelen als echte trommels en bekkens en het geluid moet zó goed zijn dat hij gebruikt kan worden als vervanger van een akoestische kit. (Hoewel een ECHT GOED akoestisch drumstel momenteel nog steeds niet helemaal geëvenaard kan worden, zelfs niet door het duurste elektronische drumstel)

Een dergelijk elektronisch drumstel kost ongeveer vanaf €3500,-

TD-50 professionele e-drums

Roland TD50

Kan dat allemaal niet goedkoper?

Natuurlijk zijn er ook goedkopere instap e-drums. Denk daarbij aan merken als Medeli en Behringer. Ook Alesis maakt  zeer betaalbare instap e-drums zoals de Alesis Nitro Kit. Dit niveau van elektronische drumstellen kost vanaf zo’n €400,- Naar mijn mening is dat ook de minimale investering voor een redelijk nieuw elektronisch drumstel. Goedkopere e-drums zijn veelal echt slecht van kwaliteit, gammel, speelgoed-achtig en ze klinken simpelweg niet goed.

Alesis Nitro Kit

Is het verstandig om tweedehands e-drums te kopen?

Dit kan een prima oplossing zijn om wat geld uit te sparen. Hou er wel rekening mee dat er best één en ander kapot kan gaan aan e-drums, dus lees voordat je een tweedehands elektronisch drumstel gaat kopen ook deze blog met tips waar je op moet letten bij aanschaf van een gebruikt elektronisch drumstel.

In ieder geval, succes met de aanschaf van jouw elektronische drumstel en veel drumplezier!